اسطوخودس گیاهی با ارزش اقتصادی فراوان ولی مهجور

اسطو خودوس (Lavand) ؛

Scientific Name: Lavendula Angustifolia or Lavendula Officinalis


اسطوخودوس یکی از ترکیبات اصلی برخی از فرآوردههای آرایشی؛ بهداشتی نظیر ادکلن؛ صابون؛ شامپو و خوشبوکننده های هوا بوده و اسانس آن خاصیت ضد باکتریائی دارد. استفاده از اندامهای خشک این گیاه در درمان بیماریهای مربوط به مغز و سیستم عصبی و همچنین در درمان روماتیسم بسیار سودمند است.

با توجه به گل فراوان این گیاه تولید عسل در کنار مزارع اسطوخودوس ارزش کشت این گیاه را افزایش می دهد.


مشخصات گیاه:


این گیاه چند ساله و خشبی است و با ریشهای عمودی خود رطوبت را از اعماق زمین کسب می نماید.گلهای این گیاه عموما آبی یا متمایل به بنفش هستند. اسانس این گیاه بیشتر در برگها و گلهای آن یافت میشود. با توجه به خشکی دوست بودن این گیاه ؛ در طول دوره رشد به آفتاب فراوان و رطوبت کم نیاز دارد. (برای کشت در مناطق مختلف ایران ایده ال است). این گیاه حتی در زمینهای تهی از مواد غذایی میروید. مدت عمر این گیاه 15 تا 20 سال بوده که از سال دوم به بعد قابلیت برداشت محصول را دارد.بطور متوسط در هر هکتار از مزارع حدود  3.5 تا 4 تن گل بدست میاید که از این مقدار در حدود 650 تا 800 کیلو گل خشک استحصال می گردد. قیمت گل خشک آن در بازار تهران هر کیلو 6000 تومان در سال 1386 بوده است که دارای ارزش صادراتی بالایی نیز می باشد.